Thursday, April 26, 2012

5 CARA MEMENANGI KEPERCAYAAN ANAK-ANAK

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Oleh:
ISHAK BIN AB.RAHMAN

Pra-Pengalaman (seorang Anak) …“Mat rasa Mat boleh belajar dengan lebih baik sekiranya diberi kepercayaan oleh Mak-Abah Mat”… Mat, seorang anak yang baik dan berpotensi. ...“Ini tidak, Mak-Abak Mat macam tak percaya aje dengan kebolehan Mat. Selalu saja kerja-kerja Mat dikomen dan diperiksanya. Mak-Abah buat Mat kecut perut betullah. Heee lecehnya!”…


Inilah salah satu daripada masalah yang dihadapi oleh Mat sebagai seorang anak yang dianggap masih ‘pemalas’ dalam soal belajar. Tidak hairan jugalah ibu-bapa menjadi begitu berhati-hati terhadap hasil kerja Mat. Terlalu mengongkong tidak baik, yang penting ialah memberi keyakinan dan sokongan. Tunaikan permintaannya; seperti minta belikan buku, majalah, bahan bacaan berfaedah atau mengikuti kelas-kelas tambahan dsbnya.


Ibu-bapa harus pasti dengan kebolehan, kesungguhan, semangat juga keprihatinan anaknya dalam pelajaran. Jika anaknya seorang budak yang berpotensi, dia sentiasa memastikan hasil kerjanya beres dan disiapkan, Maka berikanlah galakan dan sokongan berterusan (tidak “Hangat-hangat Tahi Ayam”), insya-Allah anak kita akan berjaya dengan cemerlang.
1) Berterus Terang


Manakah anak yang paling anda percayai atau boleh dipercayai? Sebagai permulaannya, sudah tentulah anak-anak yang bercakap benar, tetapi untuk mengetahui atau mengenalpasti mereka yang becakap benar bukanlah mudah. Anak-anak sekarang lebih pintar berpura-pura dan berselindung di sebalik topeng-topengnya. Maka secara diplomasi dengan kaedah komunikasi yang terbaik anak yang didapati bermasalah ditegur tidak di hadapan adik-abangnya yang lain.
Andaikan diri anda seorang anak:


…sudah tentu anda memerlukan banyak bantuan ketika melaksanakan tugas anda. Ini adalah salah satu daripada proses pembelajaran.


Anda perlu berterus terang daripada berdolak-dalik apabila tidak tahu melaksanakan sesuatu tugasan. Ibu-bapa anda akan lebih selesa membantu serta membimbing anda daripada sering membetulkan kesilapan yang dilakukan.

Bagi ibu-bapa:


…hendaklah berterus terang dengan keupayaan yang ada di peringkat awal lagi daripada cuba mempamerkan kebolehan yang sebenarnya masih banyak kelemahannya. Seandainya anda melakukan kesilapan ketika membantu anak-anak mengulangkaji pelajaran, elak daripada menyembunyikan kesilapan tersebut. Akui kesilapan anda, buat pembetulan dan sebaik-baiknya ibu-bapa juga harus terlebih dahulu belajar.


2) Konsisten


Lakukan tanggungjawab mendidik anak-anak anda sejajar dengan prinsip diri anda, seperti yang pernah anda janjikan. Pastikan perlaksanaan tugas adalah konsisten dan sistematik serta tidak bercanggah dengan janji awal. Contohnya ketika anda mula-mula diminta oleh anak-anak untuk membantu mereka dalam pembelajaran, anda telah bersetuju untuk melakukan kerja itu, maka tunaikan janji dan lakukan secara konsisten.


Sebaliknya apabila anda telah berjanji, tetapi anda sering kali memberi alasan tidak dapat melakukan kerja yang telah dijanjikan, maka pasti ia boleh meninggalkan kesan negatif kepada anak-anak anda. Jangan sekali-kali berjanji melakukan sesuatu melainkan anda pasti dengan kata-kata anda. Anak-anak anda perlu diyakinkan dengan janji konsisten kerana ia melambangkan diri anda sebagai ibu-bapa yang baik dan penyayang.

3) Ikhlas


Anda perlu sensitif dengan kehendak anak-anak. Tunjukkan minat terhadap tugasan yang dilakukan oleh mereka supaya anda dihormati dan akhirnya dipercayai sebagai ibu-bapa yang bertanggungjawab. Minat yang ditunjukkan itu bukan sahaja membantu memudahkan perlaksanaan sesuatu tugasan anak-anak, malah anda juga akan dilihat sebagai ibu-bapa yang ikhlas dan ‘ringan tulang’
4) Tunjukkan Kepakaran


Anda boleh memenangi kepercayaan anak-anak sekiranya anda berjaya membina dan seterusnya mengekalkan mutu kerja anak-anak dengan baik serta memberangsangkan. Kedangkala anda berjaya memperolehi sesuatu (anak-anak berjaya cemerlang) disebabkan anak-anak anda mewarisi genetik ibu-bapa yang sememang cerdik dan mempunyai kelulusan/kepakaran.


Namun begitu, ‘kepercayaan’ hanya dapat diperolehi sekiranya anda berjaya membuktikan keupayaan anda ketika berdamping dan membantu tugas anak-anak. Anda perlu membuktikan keupayaan dengan cara membereskan tugas pada masa yang telah ditetapkan atau lebih awal dari itu, teliti semula sebarang kesilapan, dan memberi sepenuh penumpuan terhadap kerja anda dan kerja anak-anak.


5) Sukarela Memberi Pertolongan


Anda boleh memenangi kepercayaan anak-anak tanpa melalui proses ini. Namun begitu sikap anda yang suka memberi pertolongan secara sukarela dapat mengukuhkan lagi kepercayaan anak-anak terhadap diri ibu-bapa. Maksudnya ialah:


Memberi bantuan tanpa diminta, terutamanya anda tahu anda mempunyai kebolehan dalam sesuatu kerja (mahir dalam sesuatu mata pelajaran), maka tawarkan diri untuk membantu/membimbing anak-anak anda. Ia bukan sahaja mempertingkatkan hubungan anak – ibu/bapa, malah ia mengelakkan diri anda dilabel sebagai ‘Bapa/Mak cakap tak serupa bikin’.


12 CARA UNTUK MEMPERTINGKATKAN HARGA DIRI


Setiap insan mempunyai harga diri atau maruah diri yang amat dijaga supaya tidak dicemari oleh mana-mana pihak yang dianggap tidak bertanggungjawab. Apabila harga diri tercemar, kesan yang ditinggalkan begitu menyakitkan. Keadaan menjadi semakin parah jika harga diri dicemari oleh diri sendiri.


Anda bertanggungjawab membentuk harga diri yang positif sekiranya anda jelas dengan matlamat anda.


12 Panduan Membantu Perrtingkatkan Harga Diri.


1) Bina Keyakinan Diri


Keyakinan diri bermula dan terbina dari dalam diri. Justru, setiap kali anda ingin mencapai sesuatu matlamat, bayangkan diri anda sudah pun berada di situasi seperti yang anda harapkan. Yang pasti, ia positif dan anda BERJAYA. Jadikan impian anda itu satu kenyataan dan berusaha melaksanakannya, bukan sekadar mimpi kosong semata-mata.


2) Dampingi Anak-anak


Ucapkan kata-kata yang baik kepada anak-anak. Senaraikan beberapa perkara yang anda suka dan hargai mengenai anak-anak anda. Seterusnya berilah kerjasama semampu yang boleh kerana dengan bantuan yang diberikan itu dapat meletakkan diri anda dan keluarga dalam keadaan lebih bahagia.


3) Elakkan Diri dari Kesempurnaan


Merasai diri ‘sempurna’ boleh melumpuhkan diri dan merencatkan cita-cita untuk mencapai sesuatu matlamat. Setiap manusia mempunyai kekuatan dan kelemahan diri. Justru, potensi diri seharusnya terlebih dahulu dikenalpasti supaya matlamat anda terlaksana sebaik mungkin, bukannya untuk mendapat kesempurnaan. Sekiranya kesempurnaan telah dititikberatkan, anda mungkin kecewa apabila gagal mencapai matlamat anda.


4) Jaga Perawakan Diri


Perawakan diri menjadi satu faktor kritikal dalam pembinaan harga diri. Anda tidak perlu memperlihatkan diri yang kusut ketika berhadapan dengan masalah tetapi sebaliknya semakin mengemaskan diri di kala itu supaya perasaan anda tidak terus menekan diri.


5) Dapatkan Kerehatan


Setiap individu mempunyai cara tersendiri untuk merehatkan diri. Anda boleh bersenam, bermeditasi, mendengar muzik, bersiar-siar dan sebagainya supaya fikiran dan perasaan mendapat ketenangan.


6) Hormati Diri


Senaraikan 50 ciri-ciri diri anda yang positif. Sekiranya anda tidak dapat menyenaraikan kesemuanya, fikirkan anak-anak anda yang begitu menyayangi dan menghormati anda serta tuliskan beberapa ciri diri positif yang pernah diperkatakan oleh mereka tentang anda. Anda pasti berasa gembira dan lebih menerima serta menghormati diri anda sendiri.

7) Utamakan Diri


Lakukan sesuatu yang boleh mengembirakan diri anda, untuk anda, setiap hari.


8) Cabar Potensi Diri


Anda perlu melakukan sesuatu yang belum pernah anda lakukan tetapi mencabar. Inilah caranya untuk menguji potensi diri kerana cabaran itu, anda akan lebih yakin dengan tindakan anda dan akhirnya mempertingkatkan lagi kejayaan diri supaya harga diri juga terbina kukuh dan diteladani oleh anak-anak.


9) Cari Keistimewaan Diri


Apabila anda tertekan atau menghadapi masalah, kadangkala anda secara spontan mendapat ilham untuk mengendalikannya. Inilah keistimewaan yang ada dalam diri anda dan seharusnya diperkukuhkan supaya diri anda lebih mantap. Ibu-bapa jangan zahirkan masalah mereka di hadapan anak-anak.


10) Jadilah Seorang Ibu/Bapa yang Optimis


Bersikap pesimis bukanlah suatu kesalahan kerana ia boleh berlaku pada bila-bila masa disebabkan pengalaman lalu. Namun begitu, sikap ini boleh mendatangkan keburukan sekiranya terlalu dipercayai, kerana tidak ada sesuatu keadaan yang tidak berubah kecuali apa yang telah ditentukan oleh ALLAH.


11) Hindari Sikap Prasangka


Apabila anak-anak anda bertindak di luar batas kebaikan (agama/undang-undang/adat), anda akan lebih mengenalinya tetapi ini tidak bererti mereka seorang yang jahat, cuma anak-anak anda lakukan perkara itu mesti mempunyai sebab-sebab tertentu. Cuba dekati dan fahami perasaan anak-anak anda dan mereka lakukan perkara itu.


12) Bertindak Sejajar dengan Nilai


Kadangkala konflik nilai boleh berlaku di dalam keluarga. Terokai nilai diri anda sebagai ibu/bapa berdasarkan beberapa insiden yang dialami supaya anda lebih prihatin denga nilai tersebut dan ia sejajar dengan tindakan anda. Anda boleh mencapai matlamat yang diidam-idamkan dengan mempratikkan cara-cara yang telah diberikan supaya menjadi ibu/bapa yang berjaya membina keluarga bahagia.

SEKIAN

وبالله التوفيق والهدايه والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Daripada:

ISHAK BIN AB.RAHMAN
CMC CONSULTANTSNo comments:

Post a Comment