Friday, December 6, 2013

HERBA MAHKOTA DEWA


Teh Herba Mahkota Dewa adalah campuran antara :

Buah Mahkota Dewa (Phaleria Papuana Fructus)
Daun Teh Hijau (Camellia Sinensis Folium)
Benalu Teh (Scumula Atropurpurea Folium)

Campuran Produk :
Buah Mahkota Dewa 70%
Daun Teh Hijau 20%
Benalu Teh 10 %

100% Produk HerbaPRODUK SALAMA NUSANTARA
Insya Allah tetap dipercayai, sudah terbukti dan diakui :

Insya Allah Bermanfaat Membantu
Mengubati dan Mencegah Penyakit :

Demam Berdarah(Denggi)
Kanser & Tumor
Hati(Hepatetis)
Darah Tinggi(Hipertensi)
Stroke/Angin Ahmar
Jantung
Kencing Manis/Diabetes
Ginjal/Cuci darah
Lumpuh
Kegemukan/obesiti
Batuk
Sesak nafas
Jerawat (menghaluskan kulit)
Keputihan
Haid tidak lancar
Reumatik( Sakit Sendi)
Lemah Syahwat
Gout & arthritis
Mahkota Dewa
(Phaleria macrocarpa [Scheff.] Boerl.)Sinonim :P. papuana Warb. var. Wichnannii (Val.) Back. Familia :Thymelaeaceae

Terdapat tumbuh banyak di Papua irian Jaya, kemudian di bawa ke Jawa hanya ditanam di kawasan istana Raja pada masa dahulu dan dikenali sebagai makutadewa, makutaratu dan khasiatnya tidak banyak diketahui oleh rakyat kebanyakan. Tapi sekarang telah banyak ditanam secara kebun juga komersial setelah disedari kebaikanya, juga telah digunakan secara meluas oleh penduduk Indonesia. Juga telah terdapat ditanam di Malaysia setelah pokok benihnya dibawa kesini oleh pengusaha-pengusaha produk herba.

Buah Mahkota dewa


Khasiat Mahkota dewa
Diabetes
Darah tinggi
Kolesterol
Asam urat
Reumatik
Masuk angin
Flu tulang
Jantung
Kesemutan
Lever
Stroke
Ginjal
Alergi dan gatal
Melancarkan darah
Keputihan
Ambeien
Asma
Sesak nafas
Hepatitis

Kandungan Kimia
Daun mahkota dewa mengandung antihistamin, alkoloid, saponin dan polifenol (lignan). Kulit buah mengandung alkaloid, saponin dan flavonoid.

Bahagian yang digunakan

Bahagian tanaman yang digunakan sebagai ubat adalah daun, isi dan kulit buahnya. Daun dan kulit buah bisa digunakan segar atau yang telah dikeringkan, sedangkan isi buah digunakan setelah dikeringkan.

Kulit buah dan daging buah digunakan untuk :
* Disentri
* psoriasis
* Jerawat
Daun dan biji digunakan untuk pengubatan :
Penyakit kulit, seperti eksim dan gatal-gatal

Cara pemakaian
- Ambil 5-7 irisan mahkotadewa kering, masukan air panas hingga dalam gelas penuh (200ml).
- Bagi yang tiada penyakit kencing manis(Diabetes) bolehtambahkan gula jawa atau gula pasir secukupnya.
- Minum secara teratur pagi dan petang hari masing-masing satu gelas.
- Dapat juga diminum sebagai minuman teh biasa untuk menjaga kesihatan dan menyihatkan tubuh anda.
- Diminum untuk mengatasi keresahan / penyakit-penyakit di atas atau ketika badan terasa letih dan sengal-sengal.

Mahkota Dewa Kering

TEH HIJAU

Manafaat teh hijau memang tidak terkira, kerana memang begitu banyak kegunaan teh yang enak diminum tanpa gula ini. misalnya menurunkan tekanan darah, sebagai antioksi dan mencegah kanser. Teh hijau sangat baik digunakan tiap hari, beberapa khasiat teh hijau ini:

1. Menjaga kesihatan kulit
Apabila tangan Anda luka, terbakar atau tersengat lebah? ambil saja teh hijau, celupkan cotton pad dan letakan pada tempat luka. Teh merupakan antiseptik semulajadi yang meredakan rasa gatal dan pembengkakan. Saat jerawat tumbuh atau kulit seperti terbakar , secepatnya gunakan celupan teh hijau untuk solusinya. Bukan hanya itu saja, Di laboratorium, teh hijau membantu menghalangi sinar matahari yang mengakibatkan kanser, apakah dengan cara meminumnya langsung atau mengaplikasikannya ke kulit. Jika diaplikasikan langsung ke kulit, teh hijau dapat berperanan sebagai penahan suria dan pelembab. Maka, pilih pelembab yang mengandung teh hijau demi keindahan dan kecantikan kulit.

2. Mengurangi risiko Kanser
Sejumlah polifenol, merupakan antioksidan ampuh yang terdapat pada teh hijau, tampaknya bermanfaat untuk mencegah sel kanser berkembang biak di tubuh dengan cara menghambat pertumbuhannya dan menutup terjadinya pembuluh darah baru yang disebab tumor untuk berkembang. Dari pengalaman menunjukkan bahawa orang yang minum teh hijau secara teratur berhasil mengurangi risiko terjadinya kanser payudara, otak, prostat.

3. Menstabilkan tekanan darah
Dengan pembuluh darah yang terjaga sihat, tekanan darah 120/80, kita sentiasa inginkan tekanan darah yang normal. Cubalah minum teh hijau setiap hari maka akan terhindar dari tekanan darah tinggi hingga 50% dibandingkan mereka yang tidak mengunakanya. Terima kasih sekali lagi kepada polifenol (yang juga dikenal sebagai ECGC). Senyawa pada teh ini membantu menjaga pembuluh darah dari risiko berkontraksi dan meningkatnya tekanan darah.

4. Menjaga daya ingatan
Teh hijau juga membantu otak untuk tetap ingat, tidak mudah lupa atau nanyuk. Bagi orangtua yang rajin minum teh setidaknya dua gelas setiap hari tampaknya kurang begitu memiliki masalah kognitif dibanding mereka yang tidak suka minum teh. Sekali lagi hal ini dihubungkan dengan kandungan antioksidan pada teh untuk melawan radikal bebas yang merosakan saraf otak bagi mengelakan penyakit Alzheimer dan Parkinson.

5. Awet muda
Siapa tak mau awet muda? Kuncinya ada pada arteri. Semakin muda dan semakin sihat arteri, maka akan makin sihat dan muda juga tubuh kita. Jadi cegah terjadi plak pada dinding arteri yang merupakan risiko serangan jantung dan stroke agar umur lebih panjang. bermanafaat untuk mencegah penimbunan lemak tubuh dan kolesterol.

6.Turun berat badan
Nah, ini yang mungkin paling diharapkan. Minum teh hijau secara teratur dan sebagai bonusnya badan tetap langsing menawan, kerana teh berperanan mempercepat proses pembakaran kalori dalam tubuh.

TEH HIJAUBENALU TEHBenalu Teh sejenis pokok tumpang ini diambil dari pohon teh yang sudah tua,di hutan teh ( bekas kebun teh milik Belanda yang terbiar dan menghutan), dan tumbuh secara semulajadi didaerah pegunungan (berhawa dingin) didaerah Ciwidey, serta sukar didapati. Ketinggian pohon mencapai 15 meter.

Benalu Teh mengandung senyawa flavonoid yang disebut Quersitrin dan sari zat Epigallocatechin galat yang diserap dari pohon teh, yang sangat sesuai menghilang dan menghentikan pertumbuhan sel kanser, juga sebagai anti oksidan (penyerap racun) dan mengawal kadar kolesterol dalam darah.

Rasa air rebusan Benalu Teh Asli, agak pahit dan kelat (serasa teh hijau)

Proses semulajadi :
Benalu teh ini diproses / dikeringkan secara semulajadi melalui proses: dipilih, dibersihkan dari hama selanjutnya dilayukan dan dikeringkan ditempat teduh dan higienis, tanpa sinar matahari langsung sampai kering selama kurang lebih 1 minggu.

Manfaat dan Kegunaan Benalu Teh :
* Mengubati / mencegah semua jenis penyakit Tumor atau Kanser.
* Mengawal Kolesterol dalam darah.
* Memperlancar buang air kecil (diuretik).
* Melebarkan pembuluh darah, sehingga memperlancar peredaran darah dalam tubuh.
* Menyegarkan badan, kerana mampu merangsang saraf pusat.


Kini Teh Herba Mahkota Dewa boleh didapati di Malaysia

No comments:

Post a Comment